Proč se musí doma vyrobená kosmetika konzervovat?

Protože naše ruce, pomůcky k výrobě a nádobky na kosmetiku nejsou sterilní. Od okamžiku, kdy do emulze přidám vodu, mají do té doby neškodné bakterie a plísně úžasné podmínky k množení. Pokud nechci svůj produkt zahltit konzervanty, jsem nucena dodržovat úzkostlivou hygienu, tím snížím výskyt choroboplodných zárodků na minimum. To vše podpořím dezinfekcí pomůcek, kelímků a rukou alkoholem.

Nejprve vše pečlivě vydezinfikujte alkoholem, namíchejte si svůj produkt a na závěr máte dvě možnosti. Při té první budete uchovávat čerstvě vyrobený krém nebo pleťové mléko v lednici a odebírat pouze čistou špachtličkou a počítat s trvanlivostí dva týdny. Pokud si vyberete druhou možnost, přidáte minimální množství konzervantu vhodného pro přírodní kosmetiku. Krém nebo mléko nemusíte skladovat v lednici, můžete jej odebírat prsty a podle toho, jaký konzervant si vyberete, značně prodloužíte životnost svého výrobku.