Jak poznám, zda kupuji čistý olej, anebo sojový macerát ?

Rostlinné oleje lze koupit v různé kvalitě. Důvěryhodní prodejci uvádějí složení každého oleje. Nejjednodušší je řídit se mezinárodním označením INCI, což je zkratka pro International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (Mezinárodní názvosloví kosmetických přísad). Obsahuje informace o jednotlivých přísadách v kosmetických produktech. Vychází z vědeckého názvosloví, tedy z latiny nebo angličtiny.

Pokud kupujete rostlinný olej v e-shopu, měl by prodejce uveřejnit i jeho složení podle INCI. Tato praxe je běžná v sousedním Německu i Rakousku. Zákazník pak přesně ví, co kupuje. Zda kupuje macerát v sojovém oleji, anebo čistý rostlinný olej.

Celý název prodávaného oleje pak například zní:

Arganový olej

INCI: Argania spinosa Kernel oil, česky Olej z jader Argánie trnité, ze složení je jasné, že se jedná o rostlinný olej.

Měsíčkový olej

INCI: Glycine soja, Calendula officinalis, česky Sojový olej, Měsíček lékařský, ze složení je jasné, že se jedná o macerát v sojovém oleji .

Na prvním místě je vždy uváděna látka v nejvyšší koncentraci.

Uvedený příklad neznamená, že sojový macerát je nekvalitní zboží. Jednoduše sojový olej se převážně používá k výrobě výluhu z bylin, třeba měsíčku lékařského, Aloe vera, mrkve nebo Chaluhy bublinaté.

Takže zkoumejte složení (INCI) nakoupených surovin a budete přesně vědět, co obsahují. Vezměte si na pomoc Wikipedii, je to jednoduché. Stanou se z vás zvídaví spotřebitelé, kteří mnohdy vědí více než prodejci.

Zdroje:

Bährle-Rapp, M. (2012) Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege, Springer Verlag

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_nomenklatura_kosmetick%C3%BDch_p%C5%99%C3%ADsad