Bambucké máslo

INCI: Shea butter, karité, bambucké máslo.

Pochází z Afriky, ze stromu, který se nazývá máslovník africký, odborně Vitellaria paradoxa. Roste zejména na savanách západní a severní Afriky. Strom roste do výšky desítek metrů, má bohatou korunu a plody, které vypadají jako švestky – z nich se bambucké máslo získává.

Proč je bambucké máslo ideální do krému na ruce popraskané mrazem i do pleťového krému na ochranu proti nepřízni počasí (slunce, vítr, mráz)? Bambucké máslo zvlhčí i tu nejsušší pokožku. Pomůže na pokožce vytvořit ochranný štít proti nepříjemnému chladu a vlhku. Hydratuje a neucpává póry jako některé krémy. Pleť tak může stále přirozeně dýchat.

Jeho hlavní vlastnosti tedy jsou:

  • Je vhodné pro všechny typy pleti včetně té nejcitlivější. Vyživuje pleť a uzamyká v ní přirozenou vlhkost.
  • V čisté formě je jeho struktura spíše hutná (je to konec konců máslo), zlehčuje se proto kombinácí s jinými oleji, případne vodní složkou.
  • Je vhodné i pro mastnou a problematickou pleť. I když na pokožce zanechává ochranný film, nemastí a neucpává póry.
  • Je multifunkční a nedráždivé – můžeme ho používat kamkoliv – na obličej, celé tělo, vlasy, v péči o těhotenské bříško i o děti. Skvěle poslouží jako odličovač, vlasový vosk, péče o nehtovou kůžičku i ztvrdlé paty. V krému na ruce zároveň pečuje i o nehtové lůžko, vyživuje ho a přispívá k boji proti lámavým nehtům.
  • Má regenerační vlastnosti a napomáhá snadnějšímu hojení drobných poranění, jízviček, zarudnutí.
  • Má ochranný SPF faktor 3 – 4. Nekde se uvádí i 6. Na tropy to sice nestačí, ale v kombinaci např. s olejem se UV ochrana posílí (např. s olejem z konopných semen: SPF 6, nebo jojobovým SPF 4)
  • Obsahuje vitamín A který pomáhá v boji proti vráskám. Podporuje totiž tvorbu
  • Působí protizánětlivě. Mnoho lidí ho proto používá jako pomocný prostředek při dermatitidách, ekzémech, i lupénce.
  • Obsahuje vysoké množství vitaminu E, který plní hned nekolik funkcí. Pokožku hydratuje, je antioxidační a mírně chrání proti slunečnímu záření. I díky vitamínu E má bambucké máslo UV faktor 3–4.
  • Je vhodné i pro alergiky. Samozřejmě v závislosti na tom, s čím je v krému kombinované.
  • Obsahuje hned několik nenasycených mastných kyselin. Konkrétně kyselinu palmitovou, stearovou, olejovou a linolovou. Toto kombo dělá pokožku hladší, pružnější a zdravější.

Jak tedy bambucké máslo použít? Vše z závislosti na akutnosti stavu a kombinaci, ve které je máslo použité. Takže ve zkratce:

  • Omlazení a protivrásková péče
  • Strie, celulitida, jizvy
  • Ošetřování dermatitid, ekzémů, alergické kůže
  • Ochrana před slunečním zářením a volnými radikály
  • Reparace poškozených vlasů a obnova hustoty vlasů
  • Ochrana citlivé dětské pleti
  • Ochrana pleti před mrazem a vlhkem, ale i spálenin od slunce a omrzlin
  • Antibakteriální a čistící vliv na akné
  • Ztvrdlé kůže na loktech a patách, suchých šupinek

A na závěr jak ho skladovat, čím ho možno nahradit a pár praktických triků k práci s ním:

Máslo je samo o sobě docela mastné. Odlehčí ho kombinace s oleji, případne i vodní složkou. Jestli vám nevoní, pomůže právě jeho kombinování, nebo přidejte pár kapek esenciálního oleje. A je toJ. No a jestli děláte šlehané bambucké máslo a produkt se srazí, nezoufejte! Prostě ho znovu schlaďte v lednici, či mrazáku a znovu vyšlehejte. Šlehání zchlazeného másla navíc zabraňuje tvorbě konzistence krupičky. Ta sice funkčně ničemu nevadí, ale oku nelahodí.

Recepty s bambuckým máslem

Ochranný zimní krém na obličej

Zimní krém na ruce popraskané chladem   

Konopné tělové máslo na ekzém v praktickém balení

Pomerančové pokušení – tělové máslo s rakytníkovým olejem