Glycerin rostlinný versus živočišný

Glycerin je čirá, viskózní tekutina nasládlé chuti. Jednou z jeho vlastností je schopnost vázat na sebe vodu, je hygroskopický. Do kosmetických výrobků se přidává, protože hydratuje a také pokožku zklidňuje, například po mytí. Zda pleti prospívá dlouhodobě, záleží na množství, které do výrobku použijeme. Doporučené množství v přírodní kosmetice je do 2 – 5 % v pleťových krémech a mlécích, 5 – 10 % v čistících emulzích a 1 – 2 % v šamponech a mýdlech.

Hlavním zdrojem glycerinu jsou živočišné a rostlinné tuky. Glycerin vzniká jako vedlejší produkt při výrobě mýdla, nebo také při produkci bionafty z řepkového oleje. Můžeme jej rozdělit na glycerin živočišný a glycerin rostlinný. Čistý, rostlinný glycerin pokožku nedráždí, může se používat jak na mastnou pokožku, tak pleť s akné. Nedochází k zanášení a ucpávání pórů.

Naše recepty obsahující glycerin, jsou emulzemi vody v oleji (V/O). Glycerin se rozpouští ve vodě, a proto nedochází k dehydrataci podkožních vrstev.

Jaký je závěr tohoto článku? Pokud máte mastnou pleť se sklonem k akné, používejte při výrobě přírodní kosmetiky rostlinný glycerin. Jeho levnější variantu označovanou pouze Glycerin si vyhraďte pro tělová mléka a pleť suchou, zralou a citlivou. Pro vegany doporučuji jednoznačně rostlinný glycerin.